খাদ্য নিরাপদ রাখার ৫ চাবিকাঠি - পরিষ্কার-পরিচ্ছন্নতা বজায় রাখা, কাঁচা ও রান্না খাদ্য পৃথক রাখা, ৬০ ডিগ্রী সে. এর বেশি তাপমাত্রায় রান্না করা, রান্না করা খাবার ৫ ডিগ্রী সে. এর নীচের তাপমাত্রায় সংরক্ষণ করা এবং নিরাপদ খাদ্যোপকরণ ও পানি ব্যবহার করা। নিরাপদ খাদ্য আইন, ২০১৩ মেনে চলুন - উৎকৃষ্ট পদ্ধতিতে খাদ্য উৎপাদন করুন, উৎকৃষ্ট প্রক্রিয়ায় খাদ্য প্রস্তুত করুন ও নিরাপদ খাদ্য বিক্রয় করুন। জীবন ও স্বাস্থ্য সুরক্ষায় নিরাপদ খাদ্য - অনিরাপদ খাদ্যকে না বলুন। নিরাপদ খাদ্য আইন, ২০১৩ মেনে চলুন - ভেজাল ও মেয়াদোত্তীর্ণ খাদ্যদ্রব্য ক্রয়-বিক্রয় করবেন না এবং ছোঁয়াচে ব্যাধিতে আক্তান্ত ব্যক্তি দ্বারা খাদ্যদ্রব্য প্রস্তুত, পরিবেশন বা বিক্রয় করবেন না। নিরাপদ খাদ্য আইন, ২০১৩ মেনে চলুন - মানবদেহের জন্য ক্ষতিকর রাসায়নিক দ্রব্য যেমন, ক্যালসিয়াম কার্বাইড, ফরমালিন, ডিডিটি ও পিসিবি মিশ্রিত খাদ্যদ্রব্য বা খাদ্যোপকরণ মজুদ, বিপণন বা বিক্রয় করবেন না।

ALL NEWS & EVENTS

  • Workshop on “The Role of Media to Ensure Public Health Through Creating Awareness Program on Hygienic Slaughtering Practices During Eid-ul-Azha” organized by BFSA held on 17 August, 2017 at BFSA inaugurated by Honorable Minister, Ministry of Food and Chaired by Chairman, BFSA.
  • Bangladesh Food Safety Authority organized 4th Technical working group workshop on “Scientific, technical and Other Committee Operationalization” on 24th July’ 2017.
  • Meeting with Transparency International Bangladesh (TIB)
  • Meeting on providing health certificates for exporting processed food and plant products
  • Training Course On “FSPCA PREVENTIVE CONTROLS FOR HUMAN FOOD” held on 1-4 Nov’ 2016 at Ascott Palace Ltd. Baridhara organized by BFSA – FAO.
  • Workshop on “Food Safety Inspector’s program” held on 3 rd April 2016 at BIAM Auditorium
  • Technical working group workshop on Accreditation and Certification held on 27 April 2016
  • Workshop on Bangladesh Food Laboratories Conclave held on 22 nd February 2016
  • Technical working group workshop on Outcome Mapping and Progress Measuring held on 28-30 March 2016
  • Workshop on Food Safety Risk Assessment: Enhancing Capacity for Science-Based Decisions held on 17-19 January 2016
  • Workshop on Risk-Based Food Inspection held on 1-2 November 2015
  • Workshop on Food Incident Management held on 3-4 November 2015
  • Meeting with Hon'ble Minister, Hon'ble State Minister, Ministry of Food & BFSA, FAO, USAID held on 31 st August 2015
You are here: Home News & Events
No. of visits: 310316